Istoric

Cu ceva vreme în urmă, dacă cineva ar fi spus sau măcar ar fi sperat ca psihologii din România să aibă la dispoziţie într-o editare de ţinută profesională atât de multe din marile teste recunoscute la nivel internaţional, ar fi fost numit caracterizat de cei din jur ca visător, sau chiar naiv.

Acum acest vis a căpătat viaţă. Suntem deosebit de bucuroși că prin intermediul TestCentral, am reuşit să punem pentru prima dată la dispoziţia colegilor de breaslă teste psihologice şi educaţionale existente în repertoriul celor mai mari editori de teste de pe plan internațional.

Suntem mândri că alături de colegii şi colaboratorii noştri din toate centrele universitare din România am putut veni în întâmpinarea nevoilor profesiei de psiholog şi că am contribuit implicit la progresul acesteia. Principiul după care ne-am ghidat de la bun început a fost acela de a promova în România doar cele mai puternice teste din lume, recunoscute ca acte majore de creaţie de comunitatea ştiinţifică internaţională care poartă în cele mai multe cazuri distincţia de „Golden Standard” (ca de exemplu ADOS, NEO PI-R, MCMI-III).

La acest moment de început portofoliul Testcentral conţine o colecţie majoră de teste care acoperă domeniile importante ale psihologiei: organizaţional, clinic şi educaţional. Pot fi regăsite atât evaluări de bandă largă, cât şi evaluări foarte specifice pentru concepte punctuale precum: inteligenţa emoţională, motivaţia la locul de muncă, stresul ocupaţional, educabilitatea, adaptarea în cuplu sau şofatul periculos. În afara testelor psihologice structurate, veţi regăsi de asemenea o colecţie voluminoasă de teste proiective, pe cât de îndrăgite în România, pe atât de utile pentru anumite abordări evaluative şi terapeutice. Deloc de neglijat, veţi găsi deja câteva teste autohtone, al căror număr sperăm să crească rapid în perioada următoare.

Testele propuse de noi nu sunt simple traduceri – încă de la bun început acest drum facil a fost evitat. Ne aliniem întru totul recomandărilor internaţionale cu privire la adaptarea culturală a testelor psihologice – vezi de exemplu recomandările ITC (International Test Commission) cu privire la acest aspect. Toate testele publicate de noi în România trec printr-un proces de adaptare culturală, care presupune mai mult decât o traducere a itemilor, existând cazuri care au necesitat chiar modificări ale acestora. Normele româneşti sunt realizate pe eşantioane normative voluminoase şi bine echilibrate, iar manualele tehnice conţin toate detaliile cu privire la aceste norme şi la caracteristicile psihometrice ale versiunii autohtone ale fiecărui test în parte. Toate testele aflate în distribuţia noastră sunt remise Comisiei Metodologice constituită în cadrul Colegiului Psihologilor din România pentru avizare; cele care la acest moment nu sunt avizate se află în curs de avizare şi întotdeauna până acum aceste teste au fost în conformitate cu standardele româneşti şi în consecinţă avizate.

Ne dorim să ajutăm cât mai mult comunitatea psihologilor şi specialiştilor în educaţie şi sănătate mintală din România să lucreze cu instrumente profesioniste. Vă promitem că și pe viitor veți vedea în continuare în Testcentral acelaşi partener apropiat, dedicat cu entuziasm idealului excelenţei în măsurarea psihologică, cu care v-ați obişnuit deja în cei peste 15 ani de colaborare fructuoasă.