Cum afectează modul în care îți gestionezi emoțiile sistemul imunitar?

11/03/2020

MENȚINE STABILITATEA EMOȚIONALĂ ȘI MENȚII SĂNĂTATEA 

Resimțirea tristeții sau furiei deseori peste zi ar putea afecta modalitatea în care corpul reacționează la stresori și stimuli patogeni.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NEO-PI-3

NEO-PI-3 (NEO Personality Inventory - 3) este versiunea actualizată a binecunoscutului Revised NEO Personality Inventory (NEO PI-R), chestionarul standard al modelului Celor Cinci Factori. NEO-PI-3 păstrează concizia în evaluarea consacratului cvintet al dimensiunilor de personalitate, în aceeași măsură în care furnizează detalii specifice celor 30 de fațete corespondente.
 

Află mai mult

Studiile* arată că pentru persoanele care experimentează frecvent dispoziții afective negative pe o perioadă mai extinsă de timp sunt consemnate valori mai crescute ale reacțiilor inflamatorii, considerate a fi răspunsul protectiv al corpului în cazul infecțiilor sau rănilor. Stările emoționale par a fi înregistrate de corp similar unei amenințări, conducând la activarea celulelor sistemului imunitar împotriva propriei biologii. Mai mult, cercetătorii au observat că niveluri mai înalte ale biomarkerilor inflamatori sunt prezente în corp chiar imediat după trăirea furiei, tristeții sau a altei emoții din spectrul similar.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a putea fi trase concluzii mai ferme, intervențiile asupra stării emoționale sunt ușor de învățat, ușor de implementat și aduc beneficii pe termen lung sănătății mentale și fizice. Prin urmare, poți contribui la prevenirea afecțiunilor prin modificarea afectului, reducând astfel răspunsul inflamator din corp. 

Dintre recomandările TestCentral:

  • gestionarea emoțiilor prin recunoașterea și exprimarea lor (în locul suprimării acestora);
  • adoptarea unei atitudini tolerante față de emoțiile (sau gândurile) neplăcute:
    • observarea emoției (gândului), în locul negării sau împotrivirii;
    • abținerea de la atașarea unei etichete emoționale imediate (polarizarea pozitiv-negativ este artificială și sfârșește prin a reduce din complexitatea umană la resimțirea confortului - pe termen lung cu posibile consecințe în domeniul anxietății sau depresiei);
    • reamintirea că emoțiile (gândurile) nu reprezintă realitatea (emoțiile sau gândurile există, dar sunt trecătoare).
  • analogia dintre reactivitatea inflamatorie și reacția minții față de emoțiile (gândurile) care provoacă disconfort pare să conțină soluția: cu cât privim emoțiile (gândurile) cu detașare, cu atât le oprim din a stagna în corpul/mintea noastră și din a ne apărea ca agresori până la momentul când chiar devin realitate.

Până pe 20 Aprilie 2020 (inclusiv), pentru măsurarea stabilității emoționale și a fațetelor asociate acesteia, NEO-PI-3 are discount de 40%.

Menționăm că fiecare promoție este valabilă în limita stocurilor disponibile și nu este cumulabilă cu alte promoții sau discounturi în desfășurare.

https://doi.org/10.1016/j.bbi.2018.09.011
https://doi.org/10.1177/0033294118796655
https://doi.org/10.1016/j.bbi.2010.09.024