Evaluarea clinică a schizofreniei

20/07/2012

Suntem onorați să îți prezentăm Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS). Deși se adresează exclusiv zonei clinice și psihiatrice, dorim să subliniem faptul că schizofrenia este una dintre psihozele cel mai des întâlnite și al cărei diagnostic și specificități ridică frecvent probleme în psihiatrie, dar și în formele de terapie actuale. PANSS este singurul test standardizat pe populația clinică română, dar și cel mai bine cotat test în domeniul diagnosticului schizofreniei. Dar nu numai din aceste considerente îți propunem să îl incluzi în instrumentarul tău...

Cercetările au arătat că schizofrenia poate cuprinde cel puţin două sindroame distincte, diferite din punct de vedere patogenetic.

Sindromul pozitiv Sindromul negativ
constă din simptome productive, cum sunt halucinaţiile şi gândirea dezorganizată, şi poate fi asociat cu o stare labilă, de hiperactivare, care de obicei are un răspuns bun la tratamentul cu neuroleptice.   constă din simptome de deficit, care pot reprezenta o componentă stabilă a schizofreniei, cum sunt aplatizarea afectivă şi retragerea socială de tip pasiv. Este asociat cu deficite în dezvoltarea cognitivă, status premorbid precar, rezistenţă la neuroleptice şi prognostic rezervat în stadiul cronic al bolii.

Eforturile depuse la construirea PANSS au luat în considerare neajunsurile altor instrumente, astfel încât scala beneficiază de o standardizare adecvată, cu o bună de validitate de construct, cu stabilitate crescută în timp, precum şi de prezența unor criterii operaţionale detaliate pentru interviul psihiatric şi pentru evaluarea severităţii simptomelor.

PANSS sau Scala de sindrom pozitiv şi negativ a fost dezvoltată pentru a depăşi toate obiecţiile ridicate probelor anterioare şi pentru a oferi un instrument psihometric bine studiat, pentru evaluarea sindroamelor în schizofrenie.

Această scală constă într-un interviu psihiatric standardizat cu durata de 30-40 de minute, în care fiecare din cele 30 de simptome este evaluat pe o scală cu 7 trepte, cuprinsă între 1 (absent) și 7 (psihopatologie extremă). Evaluarea redă scoruri separate pentru scalele Pozitiv, Negativ, Indicele compozit şi scala de Psihopatologie generală.

Cercetările care au investigat PANSS au arătat că scalele pentru simptome pozitive şi negative sunt strâns relaţionate cu diferenţe la nivelul variabilelor ce ţin de istoric, genealogie, psihometrie, psihofarmacologie şi prognostic. PANSS permite o delimitare mai fină a sindroamelor în schizofrenie, ceea ce conduce la o mai bună înţelegere a acestei tulburări complexe, enigmatice, şi la strategii mai raţionale de tratament. Puteți vizualiza mai jos dimensiunile măsurate de această scală. 

Profesorul Szabolcs Keri de la Universitatea Semmelweis din Ungaria susține că pe baza unor testelor de tip interviu clinic pot fi identificate persoanele la care boala se află în fază incipientă. În aceste cazuri, în aproximativ doi ani, 30-40 la sută se îmbolnăvesc cu adevărat de schizofrenie. O cantitate însemnată de cercetări a fost condusă pentru a construi instrumente care să depisteze faza prodromală a schizofreniei, despre care se consideră că a fost detectată cu până la 30 de luni înainte de apariția simptomelor (Addington J, Cadenhead KS, Cannon TD, et al. North American prodrome longitudinal study: a collaborative multisite approach to prodromal schizophrenia research. Schizophrenia Bulletin. 2007).Mai important, unul din aspectele clinice cele mai stringente este diagnosticarea timpurie a bolii.

Urmând această direcție, diagnosticul schizofreniei cu PANSS poate fi realizat începând cu vârsta de 18 ani. 

Puteți descărca de mai jos formularul de comandă pentru pachetul promoțional al PANSS. 

Pachetul complet ”Evaluarea clinică a schizofreniei cu PANSS” include licenţa de utilizare a testului pe o perioadă nelimitată, manualul PANSS, un set de 25 de chestionare pentru persoanele de îngrijire IQ-PANSS, un set de 25 de interviuri clinice structurate SCI-PANSS și un set de 25 de formulare de scorare manuală PANSS, precum și un exemplar al criteriilor de scorare.

În perioada 20.07-30.09.2012 poți beneficia de livrarea gratuită a acestui test, alături de care primești și un cupon de reducere pe care îl vei putea utiliza la următoarea comandă.

Adresa paginii PANSS este http://romania.testcentral.ro/ro/produse/teste-clinice/evaluare-psihopatologica-pe-axa-i-%C8%99i-axa-ii/panss/

Dimensiunile PANSS

 

Sindromul pozitiv Sindromul negativ
P1. Idei delirante N1. Aplatizare afectivă
P2. Dezorganizare conceptuală N2. Detașare emoțională
P3. Comportament halucinator N3. Relaționare deficitară
P4. Hiperactivitate N4. Retragere socială de tip pasiv/apatic
P5. Idei delirante/de grandoare N5. Dificultăți în gândirea abstractă
P6. Suspiciune/Persecuție N6. Lipsa spontaneității și fluxului conversației
P7. Ostilitate N7. Gândire stereotipă
Psihopatologie generală  
G1. Preocupări somatice G9. Conținut neobișnuit al gândirii
G2. Anxietate G10. Dezorientare
G3. Sentimente de vinovăție G11. Atenție diminuată
G4. Tensiune G12. Dificultăți de raționalizare și lipsa conștiinței bolii
G5. Manierisme și posturi G13. Tulburare volițională
G6. Depresie G14. Control diminuat al impulsurilor
G7. Lentoare motorie G15. Preocupare
G8. Lipsă de cooperare G16. Evitare socială activă
Riscul de agresivitate S1. Furie
S2. Dificultăți în amânarea recompensei S3. Labilitate afectivă
PANSS Prezentare.pps (PPS, 633 KB)