SON-R Cel mai ușor de aplicat instrument, cu cea mai grea trusă de materiale

23/08/2012

Acum doi ani fix, a poposit pe biroul meu o elegantă valiză de lemn natur, de dimensiuni suficient de considerabile încât să mă instige să protestez (sunt genul de persoană strictă în ceea ce privește spațiul personal la birou). Ca să pot trece însă la proteste, acuzații și îndreptări beligerante ale indexului, trebuia să pot citi ce scria pe cutia misterioasă. Am încercat repetat. Deși intern îmi părea că pronunț îngerește, până la urechi nu ajungea decât un tânguirea unui șuierat. Așadar am făcut ce face orice om normal în situația mea: am… renunțat… și am citit doar abrevierea: SON-R.

Am deschis cutia și am rămas cu capacul în mână. Spre liniștea mea era detașabil. Înăuntru, și mai multă liniște, dar de data asta mai colorată. Patru broșuri de diferite mărimi trecând de la verde vegetal prin indigo prună către albastru în nuanța mea favorită. Dedesubt, patru cutii din același lemn, sigilate cu încuietori metalice. 

Bineînțeles că asta mi-a stimulat și mai tare comportamentul explorativ și i-am dat înainte cu cotrobăitul. Valiza era compartimentată astfel încât să găzduiască confortabil alte patru cutii mai mici numerotate și inscripționate de la 1 la 5, astfel încât deschizându-le pe fiecare am aflat vag ce însemna conținutul lor. 4

Deschide cutia!

Cutia 1 era destinată activității Mozaic, și avea înăuntru ceea ce părea să fie broșura cu stimulii. Prin intermediul pătrățelelor viu-colorate în galben și roșu acești stimuli urmau să fie reprezentați în cele două chenare-cadru, prin intermediul pătrățelelor viu-colorate în galben și roșu.

Jumătate din cutia 2 avea înăuntru o serie de carduri mici pentru activitatea Categorii ce implica de asemenea utilizarea broșurii verzi. În cadrul acesteia erau prezentate imagini successive aparținând unei anumite categorii, urmând probabil ca restul imaginilor să fie alese din cadrul cutiei.

Cealaltă jumătate a cutiei 2 conținea carduri similare, însă acestea aveau pe ele doar jumătăți de imagine, care bănuiesc că trebuiau așezate corect pe imaginile incomplete din broșura indigo. Pentru că imaginile înfățișează obiecte și activități cotidiene, sarcina poartă numele de Situații.

Cutia 3 includea 14 plicuri din plastic transparent care conțineau fiecare piesele destinate construirii celor 14 Puzzle-uri. Primele conțineau și modelul după care fiecare puzzle trebuie construit.

Cutia 4 era singura care se deschidea fără să aibă capacul detașabil și care era compartimentată. Înăuntru, am găsit în jur de 20 de forme geometrice roșii și albastre, triunghiuri, pătrate și cercuri, mari și mici. Acestei cutii îi corespundeau broșura albastră și un fel de cărticică-cutie în care trebuie așezate formele după principiul analogiei, tocmai de aceea activitatea este denumită: Analogii.

Răsfoiesc apoi un caiet intitulat Patternuri, care conține 16 pagini. Fiecare dintre aceste pagini este împărțită în patru părți egale, iar în primul cadran este desenată o formă care urmează să fie reprodusă, urmând punctele ajutătoare, în celelalte trei cadrane.

Plăcut impresionată de numeroasele materiale găsite în cutie, m-am felicitat că am renunțat la plângeri și mi-am verificat emailul sperând să aflu ce e cu ea, și mai ales dacă pot decripta cum să o folosesc pe mine. Ulterior am aflat că am de realizat traducerea primară pentru instrucțiunile de administrare a testului, care urmau să fie utilizate în etalonarea SON-R.

Revenind la momentul prezent, cred că e important să afli că indiferent dacă are un nume mai puțin digerabil, Snijders-Oomen Nonverbaler Intelligenztest (SON-R) este cu adevărat cel mai ușor de aplicat instrument de evaluare a abilităților cognitive pe care TestCentral l-a întâlnit în cei zece ani de adaptare și standardizare a testelor. Ceea ce nu face decât să aducă un argument în plus pentru ca tu să îi acorzi atenția ta. 

Ei bine, SON-R este cel mai actual test în ceea ce privește raportarea utilității la cerințe temporale și cerințe speciale în evaluarea inteligenței la copii.
  • Este sinonimul WISC pentru vârste deosebit de reduse: 2½-7 ani și cu o durată mai mică de administrare!
  • Beneficiază de administrare non-verbală, deci implicit de posibilitatea de testare a inteligenței indiferent de nivelul abilităților de limbaj!
  • Utilizează sarcini interactive pe raționament abstract, concret și sarcini de performanță (de tip spațial)!
  • Materialele utilizate sunt deosebit de atractive și transformă evaluarea în cea mai familiară activitate a copiilor: jocul!
  • Este permisă aplicarea în cazul copiilor cu probleme sau cu handicap de limbaj, de vorbire sau de comunicare (tulburare de limbaj, vorbire sau auz, surzenie, autism, probleme de dezvoltare socială, copii imigranți, care au o altă limbă maternă decât limba specialistului care realizează administrarea testului)!
  • Sunt prezentate exemple explicite pentru fiecare dintre sarcini!
  • Există întotdeauna o modalitate prin care persoana evaluată (copilul) să beneficieze de asistență și feedback în cazul în care nu poate îndeplini sarcina!

În perioada 30.08-15.11.2012 poți achiziționa kitul SON-R cu 50 de administrări la un preț ce include o reducere subtanțială fața de prețul practicat. Pentru întregul kit vei achita în total 7331.30 RON!

Pachetul promoțional SON-R ”Cel mai ușor de aplicat instrument, cu cea mai grea trusă de materiale” conține licența de utilizare a testului pe o perioadă nelimitată, manualul SON-R (1 buc), un set de 50 formulare de înregistrare a datelor, un set de 50 broșuri de răspuns pentru Patternuri și desigur trusa de testare cu toate materialele prezentate mai sus (1 buc).

Pentru a intra în posesia acestuia este suficient să ne returnezi formularul de comandă ataşat, semnat şi ştampilat, până la data de 15.11.2012, iar în cel mai scurt timp vei primi pachetul SON-R la preţul promoţional, la adresa menționată, fără nici un fel de cost adiţional. 

Citește mai multe despre SON-R
SON-R Prezentare.pps (PPS, 556 KB)
Oferta SON-R.pdf (PDF, 3 MB)