Certificare

Certificarea utilizatorilor

Este important de reținut ca aceste teste nu se licențiază decât către persoane abilitate să le folosească.

Marea lor majoritate sunt teste profesionale, care presupun o licență de psiholog sau un training autorizat pentru utilizarea respectivei probe psihometrice.

Pentru a vă certifica drept utilizator este nevoie doar de completarea formularului de certificare, care poate fi descărcat de mai jos.

Formularul trebuie să ajungă în posesia noastră nu în formă electronică (prin email), ci în formă fizică (prin poștă), el constituindu-se în declarație pe proprie răspundere a persoanei care cere licența de utilizare a unui test.

Formular certificare (PDF, 440 KB)
Sistemul de clasificare APA al testelor psihologice

Instrumentele psihometrice distribuite de Testcentral în România se supun tuturor standardelor APA și ITC în domeniu, fiind așadar clasificate în conformitate cu modelul A-B-C recomandat de APA. Pentru mai multe detalii 'în original' privind acest sistem de clasificare, consultați site-ul APA.

Așadar, testele și instrumentele psihometrice reprezentate de noi sunt accesibile doar utilizatorilor calificați. În conformitate cu standardele internaționale și cu reglementările APA, fiecare instrument este desemnat ca fiind de tipul A, B sau C și fiecare din aceste tipuri cer o calificare diferită pentru a putea fi achiziționate.

Instrumente de clasă A

Un instrument de clasă A poate fi achiziționat de orice entitate, organizație sau instituție, precum și de orice persoană indiferent de calificarea ei profesională. De obicei testele de calificare A, care nu cer o anumită formare profesională, sunt destinate uzului în business sau în zona educațională.

Instrumente de clasă B

Instrumentele de clasă B sunt destinate acelor indivizi care au absolvit studii universitare cu profil psihologic ori asimilate acestora (asistența socială, psiho-sociologie, psihopedagogie specială). Aceasta este o concesie făcută situației din România, căci standardul APA stabilește accesibilitatea instrumentelor de tip B exclusiv pentru absolvirea unui curs de psihometrie la nivel de Master, precum și (condiții cumulate!) training specializat sub supervizarea unui psiholog calificat.

Instrumente de clasă C

Instrumentele de clasa C sunt destinate exclusiv indivizilor care au obținut titlul doctoral în psihologie sau educație, sau care sunt membri ai unor organizații profesionale care îi califică pentru uzul respectivului test, ori care lucrează sub supervizarea directă a unui psiholog calificat pentru uzul respectivului test.

Vă rugam să remarcați că exista o multitudine de factori care sunt luați în considerare în judecarea nivelului de calificare al unei persoane, pe lângă formarea sa profesională. Se consideră calitatea de membru în organizații profesionale cu activitate în zona psihologiei sau consilierii, calitatea de angajat al unei instituții activă în aceste zone, experiența generală în testare și în psihometrie, precum și utilizarea intenționată a testului.

Studenții, precum și celelalte persoane care nu au calificarea necesară, trebuie să primească girul supervizor al unui psiholog calificat, care va avea întreaga responsabilitate pentru utilizarea testelor.

Pentru oricare test, indiferent cum ar fi clasificat, este obligatorie completarea formularului de certificare.